cajober.se

Carl-Johan Bertilsson skriver om svenskt nötkött
och debatterar kring svensk djurhållning och mat.

Du vill veta var vinet kommer från...

Publicerad 2015-12-29 11:51:00 i Allmänt,

När jag väljer ett gott vin är jag ganska noga. Olika länder, druvor och årgångar har olika smaker och tilltalar mig på olika sätt. När jag häller upp vinet till middagen vill jag också veta var köttet jag serverar kommer från. Jag vill med gott samvete kunna njuta av kött från djur jag vet har haft det bra under hela sin uppväxt. Jag vill inte ha anonymt kött lika lite som okänt vin.
 
I Sverige har vi en av världens strängaste djurhållningslagar. För mig är det viktigt att veta att djuren inte har pumpats fulla med antibiotika för att de inte ska bli sjuka, äter jag griskött vill jag veta att de har haft en glad knorr kvar under hela sin livstid, äter jag nötkött vill jag att kalven har fått beta med sin mor under sin uppväxt och både mått bra och hjälpt till att hålla vårt landskap öppet och vacket.
 
En självklarhet kan man tycka men den är lätt att glömma när man står i köttdisken och jämför priset. Jag gör det lätt för mig och väljer alltid kött som är producerat och slaktat i Sverige. Varför skulle jag välja något annat? Kött som fraktats över halva jorden innan det landar på min tallrik vill jag inte äta. Dessutom skapar ju svenskt kött arbetstillfällen i Sverige. 
 
Det skrivs mycket idag och forskas på klimatförändringar och växthuseffekten. Det är viktiga frågor och det har en påverkan. Svensk djurhållning har en av världens lägsta påverkan på växthuseffekten. Så vill du värna om din miljö har du ytterligare en anledning att välja svenskt.
 
När someliern på restaurangen berättar utförligt om vilket vin du dricker, glöm då inte att be kocken berätta vad det är för kött du äter. Båda påverkar din upplevelse av måltiden och båda spelar roll.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Carl-Johan Bertilsson - CaJoBer

Vill du kontakta mig direkt: Carl-Johan@cajober.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela