cajober.se

Carl-Johan Bertilsson skriver om svenskt nötkött
och debatterar kring svensk djurhållning och mat.

Jag är Svegan

Publicerad 2016-01-24 15:45:00 i Svenskt kött,

Det debatteras om vår ohållbara konsumtion av kött - och jag är den första att hålla med. Mellan åren 1990 och 2005 ökade koldioxidutsläppen från konsumtionen av nötkött med 75 procent. Det berodde helt och hållet på den ökade konsumtionen av importerat nötkött. Vi skulle utan problem kunna halvera vår konsumtion av nötkött utan att det påverkar den svenska produktionen men därigenom kraftigt minska vår påverkan på miljön. 

Det är verkligen skillnad på kött och kött. Både i smak men också i vilken påverkan den har på både djur, människor och vår miljö!

Svenskt kött är producerat under hårdare djurskyddsregler än övriga världen. Vårt foder är producerat med mindre klimat- och miljöbelastning, svenska producenter använder minimalt med antibiotika, och svenska betesdjur håller landskapet öppet och bidrar till biologisk mångfald. 

Jag gillar konsumentmakt. Det är genom att aktivt välja svenskt kött i butiken, fråga efter det både i butiken och på restaurangen som vi kan starta en förändring.

När jag handlar och när jag äter är jag Svegan. Jag väljer alltid svenskt kött. Hittar jag inte svenskt kött får bli något vegetariskt istället. Och även där försöker jag välja svenskt. Min stora utmaning är att komma ihåg att alltid påpeka mitt val för butiksägaren eller servitören. Jag är så van att göra det här så jag glömmer ibland att för att det ska bli en förändring så behöver man berätta om vad man gör och varför för dem som också kan vara med och påverka utvecklingen i rätt riktning.

Det handlar inte om matnationalism, det handlar om att kunna äta med gotts amvete genom att välja sund och klok mat. Min uppmaning till dig som konsument är att använda din makt och bli Svegan - för djurens, miljöns och klimatets skull!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Carl-Johan Bertilsson - CaJoBer

Vill du kontakta mig direkt: Carl-Johan@cajober.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela